Къщата на Георги Димитров и на философа  философа и мислител

...
Къщата на Георги Димитров и на философа  философа и мислител
Коментари Харесай

БАС и Бялото братство поискаха къщата на Георги Димитров, за да я стопанисват

Къщата на Георги Димитров и на философа  философа и мъдрец Петър Дънов се нуждае от незабавна реституция. За това сигнализираха от организациите Фондация " Георги Димитров ", Български антифашистки съюз и Общество " Бяло приятелство " на конференция в Съюза на българските публицисти.
Къщата близнак на ул. " Опълченска " 66, в която Дънов и Димитров са живели, от 30 години се разпада, съобщи Евгений Белий, ръководител на Българския антифашистки съюз. В южната част на парцела е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са една постройка, като парцелът е частна държавна благосъстоятелност. През 1972 година къщата е оповестена за монумент на културата с национално значение, напомни Белий. Къщата е ръководена от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв метод и има заплаха постройката изцяло да се унищожи, сподели ръководителят на антифашисткия съюз. Той изиска министерството да вземе решение и да даде постройката на организациите, които
Руска Дучева, прокурист на Общество " Бяло приятелство " съобщи, че работи по проблема от началото на 2022 година. Тя сподели, че са импортирани документи в Министерството на културата за даване на ръководството на къщата на трите организации, както и за осъществяване на спешен ремонт. Проблемът, по думите на Дучева, е, че покривът на къщата в северния близнак е сцепен, има теч, който влиза в стаята, в която е живял Георги Димитров. Ако не се вземат ограничения, има риск къщата изцяло да се унищожи. Идеята на организациите е да бъдат възобновени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на парцела, а в южната - на Петър Дънов, и двете да действат като културно-информационен център.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР